Paljud itaalia toitude retseptid on pärit antiiksest Roomast. Väga vanad on veinid (Toscana Chianti) ja juustud, nagu parmesan ja kõva lambajuust pecorino. Toscana maakonna oliivõli kasutasid toitude valmistamiseks vanad roomlased ja seda kasutatakse tänaseni mitte üksnes Roomas, vaid kogu maailmas, kus osatakse lugu pidada parimast õlist. Iidsed ja kuulsad on Milano ja Bologna vorstid salaami ja mortadella, parma sink ja täidetud seajalad (zampone). Itaalia tomatidki pidid olema magusamad kui ükskõik kus mujal. Toitude peent maitset täiendavad kõikjal kättesaadavad rosinad, mandlid, pähklid ja piiniaseemned.
Itaalia köögis on tooraine väga oluline. Itaallased ei pane palju komponente kokku. Maitsed on selged, puhtad ja intensiivsed. Itaalia toidukultuur ja tema toidud on rustikaalselt lihtsad, kuid tooraine kvaliteedi ja valmistamismeetodite suhtes ollakse aristokraatlikult nõudlikud.
Aedviljadest kasvatatakse palju ube, artišokke, spargleid, rooskapsaid, baklažaane. Itaalia toitumist iseloomustab üks universaalne joon - armastus toore, töötlemata köögivilja vastu.
Itaalia tuntuim köögiviljasupp - minestrone - koosneb hooaja köögiviljadest ja igal maakonnal on selle supi jaoks oma retsept. Lisatakse kas riisi või pastat, valgeid ube, sibulat, porgandit jt köögivilju.
Kogu Itaalia teiseks ühiseks jooneks on kala ja mereandide ülekaal menüüdes. Menüüdes sagedamini esinevad merekalad on näiteks: tuunikala, sardiinid, anšoovised, heeringad, makrellid, stauriidid, tuulehaugid, kammeljad. Toiduvalmistamisel kasutatavad mereannid: veenuskarbid, kammkarbid, kalmaarid, kaheksajalad, vähid, krevetid, krabid ja homaarid.
Ja muidugi nisujahutoodetest pastad ja pizzad.
Palju küpsetatakse erinevaid leivakesi: Focaccia´d, lapikleivad piadina´d, Bruschetta'd, pehmed mustade oliividega leivad puccia´d. Grissini torinesi (Torino leivakõrsikud) valmistati esimest korda hertsogite õrnadele kõhtudele. Biscotti on mandleid ja piiniaseemneid sisaldav pikalt säiliv kuivik/küpsis, mis kuulus meremeeste, kalurite ja sõdurite menüüsse. 
Magustoidud ei ole Itaalia regionaalse köögi tugevaim külg. Magustoidud on iseloomulikud vaid Napolile ja Sitsiiliale. Nt cassata - mis koosneb suhkrustatud puuviljadest, vahustatud ricotta`st ja vanillikreemist. Ka jäätis ja granita on laialt levinud.
Tänapäeval tuntuma Itaalia magustoidu - tiramisu - päritolu on aga teadmata.