Põhjamaade toitu iseloomustab puhtus, värskus ja lihtsus. 
Piirkonna niiske ja külma kliima tõttu on sealne toit traditsiooniliselt kõrge toiduväärtusega. Tänaseni on kasutusel paljud traditsioonilised toidusäilitamise meetodid, nagu suitsutamine, soolamine ja marineerimine.
Tähtis roll on kalal ja lihal, samas  annavad tooni ka juurviljad ja seened
Olulisel kohal on teraviljatoidud ja metsamarjad (näiteks mustikad, pohlad, murakad ja astelpaju). Nii joogina kui ka toiduvalmistamisel kasutatakse piima ja muid piimatooteid. 18. sajandil leidis tee toidulauale ka kartul, tõrjudes kõrvale naeri.
Maitseainetest on põhiliselt kasutatud soola, levinud on ka till, aedpetersell, sibulapealsed ja köömned. Harva tarvitatakse ka küüslauku ja sinepit.